My Asam Pedas ala senang nak masak
Maka, afta ber'klimtumklimtang' kat dapoq aku tu, maka terhasil la asam pedas buatan sendiri. Sedap x? lidah aku kata sedap ja, lidah org aku xtau la. hehehe. Nak tgu masakan ibu tercinta pun lepas balik dari ovc next month baru leh balik kampung, maka buat ja sendiri.
So guys, i will share wit u ols the simple resepi ini. ye, aku tau aku xla terer masakan, tp bagi siapa2 yg nak masak senang ala aku inilah resepinya.
Ikan (ikan apa ikut korang la),buah tomato,asam gelugur,bunga kantan,daum kesum,cili blend,bawang,garam n gula.
Panaskan minyak dalam kuali/periuk (whichever easier for u), tumiskan cili yg dikisar bersama bawang yg dipotong. Lepas dah pecah minyak n naik bau,masukan asam gelugur bersama semangkuk air. Tambahkan gula dan garam secukup rasa..Korang try la rasa ckit, kalau dah rasa ok tu cukup masam,manis,masin n pedasnya, masukkan ikan. Tgu seketika n agak2 ikan pun dah masak, Masukan bungan kantan yg dipotong cantik bersama daum kesum, masukkan buah tomato yg dipotong. Tutupkan api, supaya buah tomato yang korang masukkan tidak lah masak terlalu lama dan jadi lembik. Hmm apa lagi, makanlah bersama nasik panas. Sedap ooooo. :)
-(Bunga kantan & daum kesum dimasukkan akhir agar mengekalkan keharuman baunya , bagi sesiapa yang ada banyak stock tu nak masuk dua kali pn ok gak.Sekali waktu awal, last sekali masuk waktu nak tutup api)
Cubalah resepi ala saya yg xseberapa ni :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.