Friday, April 22, 2011

Nasi Ayam Dan Limau Ais

Hari ni aku x join member-aku yang len keluar walupun rehat panjanh coz aku rasa penat n ngantuk disebabkan melalui hari yg penat jemari buat assingment bertulis tangan. ngeh ngeh ngeh.



Sambil buat kerja perabih satu paper yg aku mulakan dari pagi tadi, Mber group len kol ajak makan kat cafe.Aku pun follow je la kejap. Yg paling best, menu nasik ayam air limau ais aku hanya RM5! berbaloi-baloi ku rasa.Murah kan? hmm. hehe. Untung-untung. I did ask him twice for the price, Yes only lima inggit cik! mber sebelah xpueh hati harga menu aku. hehe.







Ok pas habis menjamu selera, nek opis balik. daa. nak sambung apa-apa yang patut.



zzzzzzzzz



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, April 17, 2011

My Asam Pedas

My Asam Pedas ala senang nak masak


Maka, afta ber'klimtumklimtang' kat dapoq aku tu, maka terhasil la asam pedas buatan sendiri. Sedap x? lidah aku kata sedap ja, lidah org aku xtau la. hehehe. Nak tgu masakan ibu tercinta pun lepas balik dari ovc next month baru leh balik kampung, maka buat ja sendiri.

So guys, i will share wit u ols the simple resepi ini. ye, aku tau aku xla terer masakan, tp bagi siapa2 yg nak masak senang ala aku inilah resepinya.

Ikan (ikan apa ikut korang la),buah tomato,asam gelugur,bunga kantan,daum kesum,cili blend,bawang,garam n gula.

Panaskan minyak dalam kuali/periuk (whichever easier for u), tumiskan cili yg dikisar bersama bawang yg dipotong. Lepas dah pecah minyak n naik bau,masukan asam gelugur bersama semangkuk air. Tambahkan gula dan garam secukup rasa..Korang try la rasa ckit, kalau dah rasa ok tu cukup masam,manis,masin n pedasnya, masukkan ikan. Tgu seketika n agak2 ikan pun dah masak, Masukan bungan kantan yg dipotong cantik bersama daum kesum,  masukkan buah tomato yg dipotong. Tutupkan api, supaya buah tomato  yang korang masukkan  tidak lah masak terlalu lama dan jadi lembik. Hmm apa lagi, makanlah bersama nasik panas. Sedap ooooo. :)

-(Bunga kantan & daum kesum dimasukkan akhir agar mengekalkan keharuman baunya , bagi sesiapa yang ada banyak stock tu  nak masuk dua kali  pn ok gak.Sekali waktu awal, last sekali masuk waktu nak tutup api)


Cubalah resepi ala saya yg xseberapa ni :)




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails