Friday, September 3, 2010

Potong Kuku Ikut Sunah Nabi. Part II

Ok saya kongsikan lagi info ini, sila layan. =)

Berkata Saidatina Aisyah bermaksud:
Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah iaitu memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: Aku lupa yang ke-10 kecuali berkumur.
(Riwayat Muslim).

Dari Anas bin Malik bermaksud:

Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).

Menurut Imam Shafie:
Sunat memotong kuku sebelum mengerjakan solat Jumaat sepertimana disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum ke masjid.
Rasulullah S.A.W. bersabda bermaksud:
Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian jika memilikinya dan memakai pakaian yang terbaik, kemudian keluar rumah hingga sampai ke masjid, dia tidak melangkahi orang yang sudah bersaf, kemudian mengerjakan sembahyang apa saja (sembahyang sunat), dia diam ketika imam keluar (berkhutbah) dan tidak berkata-kata hingga selesai mengerjakan sembahyang, maka jadilah penebus dosa antara Jumaat itu dan Jumaat sebelumnya.
(Riwayat Ahmad).

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada :

Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Potong Kuku Ikut Sunah Nabi

Sekarang waktu rehat ataupun org selalu sebut lunch hour. So masa inilah sepanjang Ramadhan yang mulia saya rehatkan diri untuk berkongsi beberapa lagi info yang saya ada. Berkenaan cara potong kuku mengikut sunah Rasullullah s.a.w. Sebenarnya cara potong kuku ni dah lama saya amalkan dalam hidup, dulu arwah nenak saya akan marah kalau dia nampak kami potong kuku ikut suka hati saja. Lepas saya jumpa article nie siap bersama gambar lagi, so saya ingat saya nak kongsi jela. Sebelum terlupa, hari yang baik dan sunat memotong kuku adalah pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat. My mom pun akan tegur kalau anak-anak dia nak potong kuku hari selain dari 3 hari ini. Sebab setiap hari ini ada maksud tertentu. Saya dah xingat maksud untuk setiap hari. Tapi mmg betol, saya pernah baca buku tentang perkara ini.Tungggulah saya balik rumah nanti saya buka balik buku tu. So pic kat bawah nie, cara potong kuku yang dianjurkan dalam Islam.


Wednesday, September 1, 2010

Berbuka Puasa at Holiday Inn

Ok, last weekend aku telah pergi berbuka puasa with my sis, oso abg ipar n their son daniel or alvin ndcipmuk.TQ kak nur n a.yus coz membelanja aku( habis diet aku bulan posa..huhu)..hehe..so layan dis picas. Khas buat tontonan Nur Iman Dania yg jauh di kampung halaman.
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails